Θεραπεία περιοδοντικών νοσημάτων (ουλίτιδα/ περιοδοντίτιδα)

Υγιή ούλα και βάση για γερά δόντια

Τι είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντική νόσος είναι η φλεγμονή των ιστών που περιβάλουν τα δόντια η οποία οφείλεται κατά πρώτο λόγο στα βακτηρίδια που υπάρχουν στο στόμα και αν μείνει αθεράπευτη γίνεται η αίτια απώλειας των δοντιών.

Ανάλογα με τον βαθμό της φλεγμονής η περιοδοντική νόσος διακρίνεται σε ΟΥΛΙΤΙΔΑ και ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ.

Ουλίτιδα αποτελεί την πρώιμη εκδήλωση της νόσου του περιοδοντίου. Η φλεγμονή είναι πολύ ήπια και οφείλεται κυρίως στην κακή στοματική υγιεινή. Η ουλίτιδα είναι μία κατάσταση πλήρως αντιστρέψιμη ενώ αν παραμείνει αθεράπευτη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Περιοδοντίτιδα αποτελεί εξέλιξη της ουλίτιδας όπου η φλεγμονή καθώς και οι τοξίνες που εκκρίνουν τα βακτηρίδια της πλάκας προκαλούν καταστροφή των περιοδοντικών ιστών. Όταν συμβαίνει αυτό τα ούλα αποχωρίζονται από τα δόντια με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θύλακοι οι οποίοι γεμίζουν με περαιτέρω μικροβιακή πλάκα προκαλώντας επέκταση της φλεγμονής κατά βάθος και καταστρέφοντας τους στηρικτικούς ιστούς του δοντιού. Ανάλογα με τον αριθμό των δοντιών που έχουν προσβληθεί διακρίνεται σε εντοπισμένη ή γενικευμένη.

Πως δημιουργείται περιοδοντική νόσος;

Ο βασική αιτία της φλεγμονής των ούλων είναι η οδοντική ή βακτηριακή πλάκα, ένα κολλώδες βιοφίλμ (βιουμένιο) το οποίο συνεχώς σχηματίζεται γύρω από τα δόντια. Αν αυτή η πλάκα δεν αφαιρεθεί, μετασχηματίζεται σε σκληρή πλάκα (κοινώς τρυγία ή πέτρα ) λόγω της ενασβεστίωσης της από τα ιόντα αλάτων ασβεστίου που υπάρχουν στο σάλιο. Η τρυγία είναι πολύ σκληρή και σταθερά προσκολλημένη στα δόντια και βρίσκεται κυρίως στην συμβολή δοντιών και ούλων και δεν μπορεί να απομακρυνθεί με το απλό βούρτσισμα παρά μόνο από τον οδοντίατρο .Τα βακτηρίδια που αποικίζουν την οδοντική πλάκα προσβάλουν και μολύνουν τα ούλα προκαλώντας φλεγμονή, δηλαδή ουλίτιδα. Ωστόσο υπάρχουν και πολλοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου όπως κάπνισμα, ορμονικές διαταραχές, διαβήτης, στρες κ.α.

Πως θεραπεύεται η ουλίτιδα;

Στην περίπτωση που η νόσος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο (ουλίτιδα) και περιορίζεται μόνο στα ούλα, τότε ένας καλός καθαρισμός των δοντιών και βελτίωση των συνηθειών στοματικής υγιεινής είναι συνήθως αρκετά.

Πως θεραπεύεται η περιοδοντίτιδα;

Όταν η φλεγμονή έχει προχωρήσει βαθύτερα(περιοδοντίτιδα),τότε απαιτείται πιο εξειδικευμένη θεραπεία.

 Στην πρώτη φάση γίνεται ο καθαρισμός των δοντιών όπως στην θεραπεία της ουλίτιδας και σε δεύτερη φάση ένας «βαθύτερος» καθαρισμός και λείανση της ριζικής επιφάνειας (ριζική απόξεση) των δοντιών. Η όλη διαδικασία γίνεται κάτω από τοπική αναισθησία. Μετά την υποχώρηση της φλεγμονής, τα ούλα συρρικνώνονται και «σφίγγουν», με αποτέλεσμα να ελαττώνεται το βάθος των θυλάκων. Σημαντικό ρόλο στην μείωση της φλεγμονής των ούλων και τον έλεγχο της μικροβιακής πλάκας παίζει η χρήση στοματικού διαλύματος.

Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται για δεύτερη φάση της θεραπείας (ριζικές αποξέσεις) καθορίζεται από την έκταση της νόσου. Συνήθως απαιτούνται 4 συνεδρίες για τον καθαρισμό όλων των δοντιών.

 Τι ακολουθεί μετά την θεραπεία;

Μετά το τέλος της περιοδοντικής θεραπείας ακολουθεί μια περίοδος αναμονής 6 εβδομάδων κατά την οποία επουλώνονται οι περιοδοντικοί ιστοί. Κατά την επανεξέταση, ο οδοντίατρος θα μετρήσει και πάλι το βάθος των θυλάκων προκειμένου να διαπιστώσει το βαθμό της βελτίωσης της περιοδοντικής κατάστασης του ασθενούς.