Ένθετα και επένθετα

Η καλύτερη λύση για δόντια με μεγάλες βλάβες

Τα ένθετα και τα επένθετα είναι αποκαταστάσεις που προορίζονται για τα οπίσθια δόντια με μετρίου ή μεγάλου βαθμού βλάβες. Οι αποκαταστάσεις αυτές κατασκευάζονται από ειδικά για τον σκοπό αυτό υλικά που είναι είτε ενισχυμένες ρητίνες είτε κεραμικά.

Ποιες είναι ενδείξεις για την κατασκευή των επενθέτων;

Σε δόντια τα οποία είτε λόγω τερηδόνας, είτε λόγω σπασίματος έχουν χάσει μεγάλη ποσότητα οδοντικής ουσίας η συνήθης αντιμετώπιση είναι είτε να γίνει κάποιο μεγάλο σφράγισμα είτε θήκη. Ωστόσο και τα δύο είδη αποκαταστάσεων παρουσιάζουν σοβαρά μειονεκτήματα. Όσο αφορά τα μεγάλα σφραγίσματα, το πρόβλημα είναι ότι η επιφάνεια τους αλλοιώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα το εναπομείναν τμήμα δοντιού να κινδυνευει να σπάσει. Οι θήκες από την άλλη για να κατασκευαστούν χρειάζεται να γίνει σημαντική αφαίρεση οδοντικής ουσίας.

Η ενδιάμεση λύση που μας επιτρέπει να αποκαθιστούμε τα οπίσθια δόντια με υψηλή αντοχή χωρίς όμως να θυσιάζουμε μεγάλη ποσότητα οδοντικής ουσίας, αποτελούν τα επένθετα.

Τα επένθετα ουσιαστικά αντικαθιστούν το κομμάτι του δοντιού που λείπει και τα προστατεύουν από περαιτέρω φθορά, ενώ αποτρέπουν το κίνδυνο σπασίματος.

Υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες επενθέτων;

Τα επένθετα κατασκευάζονται είτε από ενισχυμένες ρητίνες είτε από κεραμικό. Με τα κεραμικά επένθετα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα τόσο ως προς την αισθητική, όσο και ως προς την αντοχή. Από την άλλη τα επένθετα ρητίνης αποτελούν μια πιο οικονομική λύση.

Ποιά είναι τα στάδια κατασκευής;

Στο 1ο ραντεβού τροχίζουμε τα δόντια ώστε να του προσδώσουμε το κατάλληλο γεωμετρικό σχήμα και έπειτα γίνεται η λήψη του αποτυπώματος. Στο τέλος της 1ης συνεδρίας κατασκευάζεται ένα προσωρινό για το δόντι, ώστε αυτό να προστατευτεί.

Στην 2η συνεδρία θα γίνει αρχικά έλεγχος καλής εφαρμογής του επενθέτου στο δόντι και τελικά θα γίνει η μόνιμη συγκόλληση του επενθέτου.

Τι είναι το καλύτερο για το δόντι μου Επένθετο ή θήκη;

Γενικά για να απαντήσουμε σε αυτό θα πρέπει να αξιολογηθούν πολλοί παράγοντες. Σίγουρο είναι ότι τα κεραμικά επένθετα έχουν κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των θηκών, αυτά είναι τα εξής

Διατήρηση μεγαλύτερης ποσότητας οδοντικής ουσίας (λιγότερο τρόχισμα)

Καλύτερη αισθητική

Μεγαλύτερη άνεση λόγω του μικρότερου όγκου της αποκατάστασης

Στην Κclinic συζητάμε μαζί σας όλες τις επιλογές που προσφέρει η σύγχρονη οδοντιατρική για να καταλήξουμε στην λύση που σας ταιριάζει περισσότερο.