Ουλικό χαμόγελο

Διόρθωση θέσης ούλων για ισορροπία στο χαμόγελο

Ο όρος ουλικό χαμόγελο χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε την εκτεταμένη έκθεση των ούλων κατά το χαμόγελο ή την ομιλία. Η κατάσταση αυτή κάνει το χαμόγελο λιγότερο αισθητικό και πολλές φορές τα άτομα που έχουν μεγάλη έκθεση ούλων προσπαθούν να κρύψουν το στόμα τους όταν γελάνε.

Τι μέρος των ούλων λοιπόν πρέπει να φαίνονται σε ένα αισθητικό χαμόγελο;

Για να έχουμε ένα αισθητικό χαμόγελο θα πρέπει να υπάρχει η σωστή ισορροπία ανάμεσα στο λευκό των δοντιών και του ροζ χρώματος των ούλων. Έρευνες δείχνουν ότι μέχρι 2 χιλιοστά έκθεσης των ούλων δημιουργούν ένα αισθητικό χαμόγελο, ενώ εάν το ποσό έκθεσης των ούλων είναι πάνω από 3 χιλιοστά δημιουργείται η εικόνα ενός λιγότερου αισθητικό αποτελέσματος.

Υπολογίζεται ότι το 14% των γυναικών έχουν ουλικό χαμόγελο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι 7%.

Τι δημιουργεί το ουλικό χαμόγελο;

Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που οδηγούν στην δημιουργία του ουλικού χαμόγελου. Οι συνηθέστερες αυτών είναι:

  • Απόκλιση από την ιδανική ανάπτυξη των δοντιών που οδηγεί σε μεγαλύτερη από το φυσιολογικό κάλυψη των δοντιών από ούλα.
  • Κοντά δόντια ή δόντια με έντονες αποτριβές.
  • Κοντό άνω χείλος
  • Έντονη ανόρθωση του άνω χείλους κατά το χαμόγελο
  • Υπερτροφία των ούλων.
  • Υπερανάπτυξη της άνω γνάθου που οδηγεί σε προς τα κάτω μετατόπιση των ούλων και των δοντιών.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι αιτίες του προβλήματος μπορεί να εντοπίζονται σε χείλη, ούλα, δόντια ή γνάθο.

Η αναγνώριση από τον οδοντίατρο της αιτίας του προβλήματος είναι πρωταρχικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εάν το ουλικό χαμόγελο οφείλεται στα χείλη.

Αρχικά θα γίνει μια μέτρηση του μήκους του άνω χείλους, για να διαπιστωθεί εάν αυτό είναι κοντό ή όχι. Σύμφωνα με έρευνες το φυσιολογικό μήκος του άνω χείλους είναι στα 20-24 χιλιοστά. Εάν το μήκος του χείλους είναι κοντό (για παράδειγμα στο 17 χιλιοστά) η διόρθωση του προβλήματος γίνεται με πλαστική χειρουργική.

Έπειτα ο οδοντίατρος θα εξετάσει τον βαθμό συρρίκνωσης του άνω χείλους κατά το χαμόγελο. Εάν η συρρίκνωση του χείλους από την θέση ηρεμίας στην θέση χαμόγελου ξεπερνά τα 8 χιλιοστά, τότε δεν χρειάζεται να γίνει κάτι στα ούλα και η εφαρμογή Botox στο χείλος είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία καθότι με τον τρόπο αυτόν χαλαρώνουν οι μύες του προκαλούν την έντονη συστολή του χείλους.

Εάν η αιτία του ουλικού χαμόγελου βρίσκεται στην σχέση δοντιών και ούλων θα πρέπει να αξιολογηθεί μήκος των δοντιών. Φυσιολογικά τα δόντια έχουν μήκος περίπου 10-11 χιλιοστά. Εάν λοιπόν τα δόντια φαίνονται κοντύτερα σημαίνει ότι τα ούλα έχουν καλύψει μέρος των δοντιών. Αυτό συμβαίνει γιατί για κάποιους λόγους η ανάπτυξη των ούλων γύρω από τα δόντια συνεχίζεται για περισσότερο από όσο χρειάζεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις  θα πρέπει να γίνει μια μικρή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή μέρους τους (ουλεκτομή).

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις τα πρόβλημα οφείλεται σε υπερανάπτυξη της γνάθου. Στις περιπτώσεις αυτές η κατάλληλη θεραπεία είναι η ορθογναθική χειρουργική.

 

Σε κάθε περίπτωση η έστω και μικρή βελτίωση της θέσης και της συμμετρίας του περιγράμματος των ούλων μπορεί να ομορφύνει σημαντικά το χαμόγελο.