Στεφάνες (θήκες) και Γέφυρες

Αξιόπιστη λύση για δόντια με μεγάλες βλάβες και για αντικατάσταση δοντιών

Στεφάνες (θήκες)

Οι στεφάνες (θήκες) είναι αποκαταστάσεις που τοποθετούνται σε δόντια τα οποία έχουν υποστεί μεγάλη βλάβη και έχουν χάσει την λειτουργικότητά τους. Σε αυτά τα δόντια εξαιτίας των μεγάλων βλαβών υπάρχει μεγάλος κίνδυνος περαιτέρω σπασίματος του δοντιού και η αποκατάσταση του με μια θήκη θα προστατέψει το δόντι, επιτρέποντας την μακροχρόνια διατήρησή του στο στόμα.

Πότε χρειάζεται να προστατέψουμε ένα δόντι με θήκη;

Οι κύριες ενδείξεις για κατασκευή θηκών είναι:

  • Δόντια με εκτεταμένα σφραγίσματα
  • Δόντια που έχουν σπάσει
  • Απονευρωμένα δόντια με μειωμένο όγκο υγιούς δοντιού.

Ποια είναι η διαδικασία κατασκευής μιας θήκης;

Προτού ξεκινήσουμε την κατασκευή μια θήκης ελέγχουμε πολύ προσεκτικά το δόντι και τα ούλα, για να διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει κάποια μόλυνση. Ο λόγος είναι ότι εάν εμφανιστεί κάποια φλεγμονή ή τερηδόνα κάτω από την θήκη ενώ αυτή έχει κολληθεί, η αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος θα είναι δύσκολη.

Στην 1η συνεδρία για την κατασκευή της στεφάνης γίνεται ο τροχισμός του δοντιού, ώστε το δόντι να αποκτήσει το κατάλληλο σχήμα, για να στηρίξει την θήκη. Η όλη διαδικασία του τροχισμού του δοντιού γίνεται υπό τοπική αναισθησία. Στην συνέχεια θα γίνει η λήψη του αποτυπώματος. Κατά την διαδικασία αυτή τοποθετείται πάνω από τα δόντια το αποτυπωτικό υλικό και διατηρείται εκεί για μερικά λεπτά μέχρις ότου γίνει σκληρύνει. Μετά την λήψη του αποτυπώματος κατασκευάζουμε μια προσωρινή θήκη, ο ρόλος της οποίας είναι να προστατέψει το δόντι για το διάστημα μέχρι την επόμενη συνεδρία.

Το αποτύπωμα που λάβαμε θα αποσταλεί στον οδοντοτεχνίτη, ο οποίος θα αναλάβει την κατασκευή της στεφάνης. Η διαδικασία κατασκευής της θήκης από τον τεχνίτη διαρκεί περίπου 5 εργάσιμες ημέρες.

Στην 2η συνεδρία γίνεται μόνιμη συγκόλληση της στεφάνης, αφότου προηγουμένως έχουμε ελέγξει ότι αυτή εφαρμόζει σωστά και πληροί τις αισθητικές απαιτήσεις.

Τι υλικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των  θηκών (στεφανών);

Οι θήκες χωρίζονται σε 2 κατηγορίες ανάλογα με το υλικό κατασκευής, τις μεταλλοπορσελάνες και τις ολοκεραμικές.

Οι μεταλλοπορσελάνες αποτελούνται από έναν μεταλλικό σκελετό που συνήθως είναι κράμα χρώμιο-κοβάλτιου και πάνω από αυτήν την βάση γίνεται η μόνιμη επίστρωση της πορσελάνης. Το μειονέκτημα των θηκών μεταλλοπορσελάνης είναι το ότι χρειάζονται περισσότερο πάχος υλικού, γεγονός που τις κάνει πιο «παχιές» από τα φυσικά δόντια και δύσκολα αποδίδουν ένα φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα

Οι ολοκεραμικές θήκες αντί για μεταλλικό έχουν ένα κεραμικό σκελετό (ζιρκονίας) στο χρώμα του δοντιού και πάνω σε αυτόν τον σκελετό γίνεται η μόνιμη επίστρωση της πορσελάνης.

Πλεονέκτημα των ολοκεραμικών θηκών είναι ότι μιμούνται περισσότερο τις οπτικές ιδιότητες των φυσικών δοντιών, οπότε έχουν ένα σημαντικό αισθητικό πλεονέκτημα έναντι των μεταλλοκεραμικών.

Τι πρέπει να προσέχω μετά την μόνιμη τοποθέτηση της στεφάνης;

Για δυο με τρεις ώρες μετά την τοποθέτηση της στεφάνης συστήνουμε να αποφύγετε την κατανάλωση σκληρών τροφών. Έπειτα μπορείτε να συμπεριφέρεστε σαν να ήταν ένα κανονικό δόντι. Η στοματική υγιεινή συνιστάται να εφαρμόζεται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και να περιλαμβάνει και την χρήση νήματος.

Η στεφάνη πρέπει να ελέγχεται από τον οδοντίατρο δυο φορές το χρόνο.

Τι θα γίνει εάν δεν αποκαταστήσω το δόντι μου με την στεφάνη;

Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει υψηλός κίνδυνος κατάγματος του δοντιού. Τα κατάγματα των δοντιών δυστυχώς τις περισσότερες φορές είναι απρόβλεπτα και μπορούν να οδηγήσουν στην ολοκληρωτική καταστροφή του δοντιού, γεγονός που θα επιβάλλει την εξαγωγή του.

Γέφυρες

Γέφυρες δοντιών

Οι γέφυρες είναι προσθετικές αποκαταστάσεις που κατασκευάζονται για την αντικατάσταση ενός ή περισσοτέρων δοντιών που έχουν χαθεί. Ουσιαστικά αποτελείται από θήκες, που είναι ενωμένες μεταξύ τους.

Για την γέφυρα πρέπει να υπάρχουν 2 ή περισσότερα δόντια στηρίγματα. Τα δόντια στηρίγματα έχουν τροχιστεί στo κατάλληλο σχήμα, ώστε να μπορούν να δεχθούν την γέφυρα. Η γέφυρες έχουν υψηλό ποσοστό επιτυχίας, αρκεί τα δόντια στηρίγματα να διατηρούνται υγιή. Για τον λόγο αυτό στην Kclinic δίνουμε σημασία στον συστηματικό περιοδικό έλεγχο των δοντιών και σας υποστηρίζουμε προς αυτήν τη κατεύθυνση.

Ποια είναι η διαδικασία κατασκευής μιας γέφυρας;

Η διαδικασία κατασκευής μιας γέφυρας είναι όμοια με αυτήν κατασκευής μια θήκης.

Αρχικά γίνεται τροχισμός των δοντιών που θα στηρίζουν την γέφυρα. Η διαδικασία αυτή γίνεται υπό τοπική αναισθησία. Στην συνέχεια θα γίνει η λήψη των αποτυπωμάτων από τα δόντια και αυτά θα σταλθούν στο εξειδικευμένο οδοντοτεχνικό εργαστήριο για την κατασκευή της γέφυρας. Στην ίδια συνεδρία θα γίνει και οι κατασκευή των προσωρινών, ώστε τα δόντια που τροχίστηκαν να προστατευτούν.

Το 2ο ραντεβού θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 5 ημέρες μετά και θα γίνει ο έλεγχος εφαρμογής του σκελετού της γέφυρας. Ο σκελετός της γέφυρας είναι η βάση πάνω στην  οποία θα τοποθετηθεί η πορσελάνη. Ο έλεγχος της ακρίβειας εφαρμογής του σκελετού είναι καθοριστικής σημασίας για την μακροχρόνια λειτουργία και διατήρηση της γέφυρας.

Στο 3ο και τελευταίο ραντεβού θα γίνει η μόνιμη τοποθέτηση της γέφυρας και θα δοθούν οδηγίες για τον καθαρισμό της.

Υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες γεφυρών;

Όπως και στις θήκες υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά υλικά. Συγκεκριμένα διακρίνουμε τις μεταλλοκεραμικές και ολοκεραμικές γέφυρες. Στις μεταλλοκεραμικές ο σκελετός της γέφυρας είναι κατασκευασμένος από μέταλλο και εξωτερικά από πορσελάνη. Στις ολοκεραμικές γέφυρες ο σκελετός είναι κατασκευασμένος από ζιρκόνιο ή διπυρητικό λίθιο και εξωτερικά επενδύεται με πορσελάνη. Η επιλογή του υλικού της γέφυρας που θα χρησιμοποιηθεί, καθορίζεται με βάση δύο κριτήρια. Την αισθητική και την αντοχή. Ως προς την αισθητική οι ολοκεραμικές γέφυρες είναι σημαντικά ανώτερες, καθότι από τα υλικά αυτά έχουν παρόμοιες οπτικές ιδιότητες όπως ενός φυσικού δοντιού. Αντίθετα στις μεταλλοκεραμικές λόγω της παρουσίας του μεταλλικού σκελετού υπάρχει πολλές φορές το πρόβλημα ότι το γκρίζο του σκελετού αντικατοπτρίζεται στα ούλα. Σχετικά με την αντοχή φαίνεται ότι οι ολοκεραμικές γέφυρες έχουν εξελιχθεί τόσο ώστε να είναι εξίσου ανθεκτικές όσο οι μεταλλοκεραμικές. Συνολικά φαίνεται ότι οι ολοκεραμικές γέφυρες είναι μια αξιόπιστη λύση για την αισθητική και λειτουργική αντικατάσταση ελλειπόντων δοντιών.