Παθήσεις κροταφογναθικής διάρθρωσης

Εξάλειψη πόνο στην άρθρωση για βελτιωμένη λειτουργικότηα

Οι παθήσεις της κροταφογναθικής διάρθρωσης εκδηλώνονται με πόνο στην περιοχή του προσώπου, βουητό στα αυτιά, ήχους στην άρθρωση και αδυναμία διάνοιξης στόματος.

Ποιές είναι οι αιτίες εμφάνισης των παθήσεων της κροταφογναθικής άρθρωσης;

Η αιτίες για την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων είναι πολλές. Νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι το stress παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση αυτήν της παραλειτουργικής συνήθειας. Άλλες αιτίες είναι η σύγκλειση (τρόπος κλεισίματος των δοντιών) και η κληρονομικότητα.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;

Οι ασθενείς που υποφέρουν από παθήσεις της κροταφικής διάρθρωσης περιγράφουν έναν συνεχή και έντονο πονοκέφαλο. Η συμπτωματολογία αυτή συνήθως διαρκεί για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα και τα ήπια παυσίπονα έχουν ελάχιστη ή μηδαμινή δράση.

Πως αντιμετωπίζονται οι παθήσεις αυτές;

Η αντιμετώπιση των παθήσεων περιλαμβάνει συνδυασμό θεραπευτικών παρεμβάσεων. Σε αυτές ανήκουν:

  • η χρήση νάρθηκα σταθεροποίησης
  • ασκήσεις για τους μύες της άρθρωσης

Οι ασκήσεις για τους μύες της άρθρωσης γίνονται από εσάς ύστερα από δική μας υπόδειξη και στόχο έχουν να βελτιώσουν τον νευρομυικό συντονισμό των μυών, σημαντική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της άρθρωσης.

Ο νάρθηκας σταθεροποίησης είναι μια κινητή συσκευή από διαφανές υλικό, η οποία φτιάχνεται εξατομικευμένα για κάθε ασθενή. Τοποθετείται σε μια γνάθο (είτε στην άνω, είτε στην κάτω) και είναι φτιαγμένος από σκληρό υλικό.

Ο ρόλος του νάρθηκα είναι διπλός. Αρχικά βοηθά βοηθά στην σταθεροποίηση της θέσης της κάτω γνάθου σε μια θέση που είναι η πιο λειτουργική και φυσική θέση για την άρθρωση. Αυτό επιτρέπει την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κροταφογναθικής διάρθρωσης, δηλαδή στην ελάττωση του πόνου, στην χαλάρωση των μυών και στην αντιμετώπιση των οξέων συμπτωμάτων σε ασθενείς με διαταραχές στην λειτουργία των μυών ή της άρθρωσης.

Ο δεύτερος εξίσου σημαντικός ρόλος του νάρθηκα είναι ότι προστατεύει τα δόντια από την περαιτέρω φθορά λόγω βρυγμού. Ο βρυγμός είναι η εκόυσια ή ακούσια συνήθεια σφιξίματος και τριξίγματος των δοντιών, που οδηγεί σε πρόωρη φθορά τους, μείωση του ύψους τους ακόμη και σε εμφάνισης έντονης ευαισθησίας κατά την κατανάλωση κρύων αναψυκτικών.

Ποιά είναι η διαδικασία κατασκευής του νάρθηκα;

Για την κατασκευή του νάρθηκα απαιτούνται δύο ραντεβού.

Στο πρώτο παίρνουμε τα αποτυπώματα των δοντιών της άνω και κάτω γνάθου, και στο δεύτερο τον ρυθμίζουμε και σας τον παραδίδουμε στον ασθενή μας.

Χρειάζεται επανέλεγχο μετά από 2 περίπου εβδομάδες και μετά μια φορά κάθε έξι μήνες για να βεβαιωθούμε πως διατηρεί τις σωστές επαφές με τα δόντια του αντίθετου φραγμού.

Στην ακόλουθη φωτογραφία φαίνεται ο νάρθηκας.