Τα δόντια μου έχουν τριφθεί και κοντύνει. Πότε πρέπει να αναζητήσω λύση;

(Η αποκατάσταση των φθαρμένων δοντιών δίνει ισορροπία σε ολόκληρο το πρόσωπο)

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα δόντια φθείρονται και κονταίνουν. Ο κυριότερος όμως είναι το σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών (βρυγμός), που τις περισσότερες φορές συμβαίνει κατά την διάρκεια του ύπνου.

Οι συνήθεις ενδείξεις του βρυγμού είναι οι εξής:

  • Τα δόντια σταδιακά κονταίνουν και τρίβονται
  • Τα δόντια εμφανίζουν μικροσπασίματα και ρωγμές
  • Τα δόντια σταδιακά λεπταίνουν

Η σταδιακή φθορά των δοντιών δεν έχει επιπτώσεις μόνο στα ίδια τα δόντια, αλλά επηρεάζει και την αισθητική του προσώπου. Τα δόντια διατηρούν σταθερό το κάτω τριτημόριο του προσώπου και όσο αυτά φθείρονται το πρόσωπο κονταίνει, το εμφανές κράσπεδο των χειλιών μειώνεται και αρχίζουν να εμφανίζονται ρυτίδες.

Ποια είναι η θεραπεία;

H θεραπεία στοχεύει στην ενίσχυση και σταθεροποίηση των δοντιών και την λήψη μέτρων για αποτροπή επανεμφάνισης του προβλήματος.

Στο παρελθόν καταστάσεις αντιμετωπίζονταν με κατασκευή στεφανών στα δόντια, ωστόσο αυτή η προσέγγιση συνεπάγεται εκτεταμένη απώλεια οδοντικής ουσίας, πράγμα το οποίο επιδρά αρνητικά στην μακροβιότητα των δοντιών.

Σήμερα με την βελτίωση της τεχνολογίας και την ανάπτυξη νέων υλικών μπορούμε να αποκαταστήσουμε τα δόντια με αξιόπιστο τρόπο με ελάχιστο ή καθόλου τροχισμό δοντιών. Με τα υλικά αυτά αντικαθιστούμε την ποσότητα οδοντικής ουσίας που έχει χαθεί με κεραμικά υλικά υψηλής αντοχής. Πλεονέκτημα αυτής την τεχνικής είναι ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τα δόντια από περαιτέρω φθορά, αποκαθίσταται η λειτουργικότητα του στόματος και η αισθητική.