Σε τι οφείλεται η κακοσμία στόματος και πως θα αντιμετωπίσω το πρόβλημα;
(Αντιμετωπίστε τα εμπόδια και κερδίστε αυτοπεποίθηση)
Η κακοσμία του στόματος είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο μέρος των ασθενών και είναι μια από τις κύριες αιτίες επίσκεψης στον οδοντίατρο.
Πότε προβληματίζει η κακοσμία;
Η κακοσμία του στόματος μπορεί να είναι ένα παροδική και εμφανίζεται συνήθως όταν έχουμε κοιμηθεί με ανοιχτό το στόμα, από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα ή την κατανάλωση τροφών που προκαλούν κακοσμία. Σε αυτές τις περιπτώσεις η κακοσμία έχει μειωμένη διάρκεια και ελαττώνεται σημαντικά ή εξαφανίζεται με το πρωινό βούρτσισμα των δοντιών, αφού με τον τρόπο αυτό απομακρύνονται οι θειούχες πτητικές ουσίες που ευθύνονται για την δυσάρεστη αναπνοή.
Ανησυχία και βασικός λόγος διερεύνησης αποτελεί η κακοσμία που είναι παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα (> 2 εβδομάδες). Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η κακοσμία αυτή προέρχεται από το στόμα και σε κάποιες πιο σπάνιες περιπτώσεις από το στομάχι ή τον οισοφάγο. Για τον λόγο αυτό σε περιπτώσεις κακοσμίας να επισκέπτεστε πρώτα τον οδοντίατρο και εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί τότε να συμβουλευτείτε έναν ΩΡΛ ή γαστρεντερολόγο.
Οι κύριες αιτίες που προκαλούν κακοσμία στο στόμα είναι
- • Κακή στοματική υγιεινή παρουσία πλάκας και πέτρας
- • Περιοδοντικά προβλήματα (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα)
- • Σπάσιμο δοντιού ή έμφραξης
- • Τερηδόνα σε κάποιο δόντι ή κάτω από κάποια στεφάνη
Στην Kclinic θα κάνουμε μια λεπτομερή εξέταση, ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη διάγνωση. Η διαγνωστική διαδικασία πέραν από την κλινική εξέταση ενδέχεται να περιλαμβάνει και λήψη ακτινογραφιών. Ανάλογα με το πρόβλημα που θα εντοπιστεί θα προχωρήσουμε στην αντίστοιχη θεραπεία που μπορεί περιλαμβάνει την θεραπεία της ουλίτιδας/ περιοδοντίτιδας, κάποια έμφραξη ή την αντικατάσταση κάποιας στεφάνης.
Εάν παρά τις όποιες ενέργειες, το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί θα πρέπει να αναζητηθεί βοήθεια από άλλες ιατρικές ειδικότητες, γιατί κάποιες από τις αιτίες του προβλήματος μπορεί να είναι
- • Σύνδρομο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
- • Διαβήτης
- • Νεφρικά νοσήματα
Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή και να έχετε δροσερή αναπνοή που θα σας χαρίσει αυτοπεποίθηση στην καθημερινότητά σας.
- . Βουρτσίζουμε τα δόντια τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα.
- Κάνουμε ισορροπημένη διατροφή και αποφεύγουμε την ζάχαρη
- Κάνουμε εξαμηνιαίους ελέγχους στον οδοντίατρο.