Έχω πονόδοντο, τι πρέπει να κάνω;

(Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του πόνου είναι πρώτη μας προτεραιότητα)

Η ένταση του πονόδοντου μπορεί να κυμαίνεται από ελαφρύ έως πολύ έντονο. Ο πόνος είναι συνήθως σύμπτωμα ενός πιο μεγάλου προβλήματος το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Εάν έχετε έντονο πόνο και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, καλέστε μας στο 2106216939 και θα κανονίσουμε ένα ραντεβού το συντομότερο δυνατό για να αντιμετωπίσουμε τον πόνο.

Καλό θα ήταν να πάρετε κάποιο παυσίπονο για να μειώσει ή να εξαλείψει τον πόνο, μέχρις ότου σας δούμε από κοντά για να σας προσφέρουμε την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Πληροφορίες όπως το σημείο στο οποίο πονάτε, η ένταση του πόνου και ο τρόπος έναρξης του πόνου, θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την διάγνωση πιο αποτελεσματικά και να σας δώσουμε την κατάλληλη θεραπεία. Μετά την θεραπεία πόνου θα εξετάσουμε ολόκληρο το στόμα και θα συζητήσουμε για τις ανάγκες του στόματός σας.

Αιτίες πόνου

Κυριότερες αιτίες πόνου:

  • • Tερηδόνα
  • • Ραγισμένα ή σπασμένα δόντια
  • • Δόντια με φλεγμονή στην ρίζα
  • • Απόστημα

Τερηδόνα

Η τερηδόνα είναι μια νόσος των δοντιών που εμφανίζεται τόσο σε νέους όσο και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Προκαλείται από την διάβρωση του δοντιού που ξεκινά από την αδαμαντίνη και σταδιακά διαπερνά στα βαθύτερα στρώματα του δοντιού. Όσο η τερηδόνα πλησιάζει βαθιά στον πολφό του δοντιού, τόσο το δόντι αρχίζει να πονάει ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η σταθερότητα του δοντιού, πράγμα που οδηγεί σε κίνδυνο κατάγματος.

Ραγίσματα ή σπασίματα

Ραγίσματα ή σπασίματα στα δόντια εμφανίζονται στα δόντια μετά από τραυματισμούς, έντονο τρίξιμο και σφίξιμο δοντιών ή από βαθιά τερηδόνα. Στις περιπτώσεις των σπασιμάτων ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος κατά το κλείσιμο του στόματος ή κατά την απελευθέρωση της πίεσης. Αυτό συμβαίνει επειδή το σπασμένο ή ραγισμένο κομμάτι δοντιού μεταφέρει ερεθίσματα στο νεύρο του δοντιού. Εάν η βλάβη έχει επηρεάσει το νεύρο, τότε πιθανόν να χρειαστεί να γίνει ενδοδοντική θεραπεία και μετά αποκατάσταση με επένθετο ή θήκη.

Φλεγμονή στην ρίζα του δοντιού

Η φλεγμονή στον πολφό του δοντιού, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο. Ανεξάρτητα την αιτίας εμφάνισης της φλεγμονής η αντιμετώπιση είναι η απονεύρωση (ενδοδοντική θεραπεία) του δοντιού. Με την θεραπεία αυτήν θα απομακρυνθούν τα μικρόβια που έχουν εισχωρήσει στο εσωτερικό του δοντιού και θα μπορέσει να διατηρηθεί το δόντι στο στόμα.

Θεραπευτικές λύσεις

Ενδοδοντική θεραπεία

Με την ενδοδοντική θεραπεία αφαιρείται ο φλεγμένων πολφός από την ρίζα του δοντιού, απολυμαίνεται το εσωτερικό της ρίζας και τελικά κλείνεται ερμητικά με τα κατάλληλα υλικά, ώστε να εμποδιστεί η επαναμόλυνση του δοντιού.

Σφραγίματα

Με τα σφραγίσματα κλείνουμε τις κοιλότητες που έχουν δημιουργηθεί στα δόντια από την παρουσία τερηδόνας. Αποτελούν αξιόπιστη λύση αποκατάστασης του δοντιού όταν αυτό έχει μικρού βαθμού βλάβη.

Στεφάνες ή επένθετα

Σε δόντια με πιο εκτεταμένες βλάβες η αποκατάσταση με μια έμφραξη δεν μπορεί εξασφαλίσει την δομική σταθερότητα του δοντιού. Για τον λόγο αυτό συνίσταται η μόνιμη αποκατάσταση με στεφάνη ή γέφυρα.