Έχω κενό μεταξύ των δοντιών πως μπορώ να το κλείσω;

Το κλείσιμο του κενού μεταξύ των δοντιών μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με ορθοδοντική μετακίνηση των δοντιών, είτε την αποκατάσταση των δοντιών με υλικά όπως πορσελάνη ή ρητίνη. Υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζεται να γίνει συνδυασμό των μεθόδων.

Σε κάθε περίπτωση ξεκινάμε την αντιμετώπιση του περιστατικού με ένα εξατομικευμένο σχεδιασμό χαμόγελο. Λαμβάνουμε φωτογραφίες από το πρόσωπο και τα δόντια και μπορούμε να κάνουμε στην συνέχεια μια προσομοίωση του τελικού αποτελέσματος στον υπολογιστή. Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να μπορούμε να δούμε το πώς θα φαίνεται το χαμόγελο και συνεπώς το χαμόγελο, έχοντας κλείσει το κενό.

Η πρόκληση σε αυτές τις περιπτώσεις συγκεκριμένα είναι να μπορέσουμε να κλείσουμε τα διάστημα μεταξύ των δοντιών, χωρίς να αποκλίνουμε από τις σωστές αναλογίες. Η διατήρηση των σωστών αναλογιών μήκους- πλάτους στο ίδιο το δόντι, αλλά και μεταξύ των διπλανών δοντιών είναι καθοριστικής σημασίας για ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

Θεραπευτικές λύσεις

Ορθοδοντική με σιδεράκια ή διαφανείς νάρθηκες

Με την ορθοδοντική γίνεται μετακίνηση των δοντιών στην σωστή θέση. Πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δεν γίνεται κάποια παρέμβαση στα φυσικά δόντια, ωστόσο μια τέτοια θεραπεία απαιτείται συνήθως αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί.

Η μέθοδος ενδείκνυται συνήθως σε περιπτώσεις νέων ατόμων, στα οποία οι ορθοδοντικές μετακινήσεις είναι εύκολες και δεν απαιτείται κάποια αλλαγή στο υπάρχον σχήμα των δοντιών.

Όψεις πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης αποτελούν αξιόπιστη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις, καθότι είναι λεπτά φύλλα κεραμικού που συγκολλούνται πάνω στο φυσικό δόντι, προσδίδοντάς τους το κατάλληλο μέγεθος για το κλείσιμο του κενού, ενώ παράλληλα επιτρέπουν την αλλαγή του χρώματος και σχήματος εάν υπάρχει ανάγκη.

Σε σχέση με την ορθοδοντική η θεραπεία με τις όψεις πορσελάνης, γίνεται πολύ ταχύτερα καθότι απαιτούνται μόνο 3 συνεδρίες και η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 3-4 εβδομάδες.