Προστατεύουν οι όψεις πορσελάνης τα δόντια;

Προστατεύουν οι όψεις πορσελάνης τα δόντια;

Εάν τα δόντια έχουν χάσει ποσότητα αδαμαντίνης και καθίσταται ευάλωτα σε σπασίματα, οι όψεις πορσελάνης είναι η ιδανικότερη λύση για την ενίσχυσή τους.

Τα δόντια μας αποτελούνται από κυρίως από αδαμαντίνη και οδοντίνη. Η αδαμαντίνη είναι ο εξωτερικός φλοιός του δοντιού και αποτελεί το σκληρότερο τμήμα του δοντιού, η οδοντίνη από την άλλη είναι μαλακή. Η ακεραιότητα λοιπόν του δοντιού καθορίζεται από την αντίσταση της αδαμαντίνης (εξωτερικού τμήματος του δοντιού). Η αδαμαντίνη έχει πάχος που ανάλογα με την περιοχή του δοντιού κυμαίνεται από 2 χιλιοστά εως 0,3 του χιλιοστού. Λόγω του μικρού πάχους της αδαμαντίνης, αλλά της καθημερινής φθοράς που δέχεται είτε εξαιτίας της μάσησης σκληρών τροφών είτε από την διάβρωσή της από όξινες τροφές, αδυνατίζει πολλές φορές υπερβολικά ή και εξαφανίζεται. Αυτό με την σειρά του κάνει το δόντι, πιο αδύναμο και ευάλωτο στις επιβαρύνσεις, με αποτέλεσμα να σπάει ή να τρίβεται πιο εύκολα.

Οι επιστημονικές ομάδες παρατήρησαν ότι τα πιο φθαρμένα είναι πολύ πιο ευάλωτα σε μελλοντικές επιβαρύνσεις και ο ρυθμός φθοράς τους μετά την λέπτυνση της αδαμαντίνης, αυξάνεται σημαντικά. Αποφάσισαν λοιπόν να μελετήσουν πιο υλικό θα ήταν καταλληλότερο για την αποκατάσταση των δοντιών αυτών και την επαναφορά της χαμένης τους δομικής ακεραιότητας. Μελέτησαν λοιπόν διάφορα υλικά και βρήκαν ότι το ιδανικότερο υλικό θα ήταν εκείνο το οποίο θα είχε μέτρο ελαστικότητας και σκληρότητα όμοια με της αδαμαντίνης, και θα μπορούσε να συγκολληθεί πάνω στο δόντι, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη τροχισμού του δοντιού (που πιθανόν να το αδυνάτιζε ακόμη περισσότερο). Έτσι κατέληξαν ότι το υλικό το οποίο πληροί τα κριτήρια ήταν η πορσελάνη.

Βρέθηκε δηλαδή ότι τα δόντια, τα οποία είχαν μειωμένη ή καθόλου αδαμαντίνη, η αποκατάστασή τους με όψεις πορσελάνης, τους εξασφάλιζε υψηλότερη δομική σταθερότητα και αντοχή. Οι όψεις πορσελάνης μας επιτρέπουν να αποκαθιστάμε δόντια με φθορά είτε αυτή έχει προέλθει από διάβρωση, είτε από μηχανική φθορά όπως σφίξιμο δοντιών. Άλλα υλικό όπως οι ρητίνες δεν φαίνεται να λειτουργούν τόσο ικανοποιητικά για αυτές τις περιπτώσεις.

Η αναδιμοσίευση επιτρέπεται κατόπιν αναφοράς του πηγαίου συνδέσμου https://kclinic.gr/blog/προστατεύουν-οι-όψεις-πορσελάνης-τα-δόντια;.html

Τελευταία άρθρα
Κατηγορίες