Θα ταλαιπωρηθώ πολύ για να φτιάξω το χαμόγελό μου;
Αυτή είναι η μια από τις πολύ συνηθισμένες ερωτήσεις που δέχομαι καθημερινά. Όταν ακούω αυτήν την ερώτηση σκέπτομαι την φράση που είπε ένας καθηγητής μου «μια θεραπεία μπορεί να γίνει οικονομικά, γρήγορα και ποιοτικά, αλλά όχι όλα αυτά ταυτόχρονα».
Η πραγματικότητα είναι ότι η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος έφερε μεγάλη βελτίωση στον τρόπο που παρέχεται σήμερα η οδοντιατρική θεραπεία και θεωρώ ότι είναι χρέος του κάθε οδοντιάτρου να εκπαιδεύετε και να υιοθετεί τα σύγχρονα πρωτόκολλα. Τα πρωτόκολλα στην οδοντιατρική στοχεύουν στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων με την λιγότερη επιβάρυνση του ασθενούς. Για τον λόγο αυτό έχουν αναπτυχθεί θεραπευτικά πρωτόκολλα, όπως η άμεση εμφύτευση- η άμεση αντικατάσταση δηλαδή ενός δοντιού με εμφύτευμα αμέσως μετά την εξαγωγή ή η τεχνική των όψεων πορσελάνης που με ελάχιστα τροχισμό δοντιού επιτρέπουν την αποκατάσταση ενός φθαρμένου δοντιού με άριστα αισθητικά αποτελέσματα.
Πίσω από την «ταλαιπωρία» κρύβονται πολλά, όπως
- αριθμός των ραντεβού
- κόστος θεραπείας
- πόνος κατά την θεραπεία (ή και μετά από αυτήν)
- πως θα είναι το στόμα μου μέχρι να ετοιμαστούν οι τελικές εργασίες;
Κάθε φορά που πρέπει να φτιαχτεί το χαμόγελο, απαιτείται να γίνουν μια σειρά από αλλαγές στο στόμα ώστε αυτό να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το κατά πόσο «ταλαιπωρία» θα υπάρξει καθορίζεται Α) από την παρούσα κατάσταση του στόματος (δοντιών, γνάθου) και Β) του αποτελέσματος που θέλουμε να πετύχουμε. Προφανώς όσο πιο επιβαρυμένα είναι τα δόντια κάποιου που επιθυμεί ένα νέο χαμόγελο, τόσο πιο μεγάλη «ταλαιπωρία» θα υποστεί για να φτάσει εκεί που χρειάζεται.
Όμως το αποτέλεσμα ανταμείβει και το σημαντικότερο γλιτώνει από μελλοντικές ταλαιπωρίες. Εάν κάποιος παραμελήσει την θεραπεία ή προχωρήσει σε μια θεραπεία με πολλούς συμβιβασμούς τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί μια πολύ πιο εκτεταμένη θεραπεία με μεγαλύτερη χρονική, οικονομική και βιολογική ταλαιπωρία.
Στόχος λοιπόν πρέπει να είναι να φέρουμε το στόμα σε ένα επίπεδο που
> λειτουργικά είναι άρτιο,
> υπάρχουν προϋποθέσεις να διατηρηθεί καθαρό μέσα από την καθημερινή στοματική υγιεινή του ασθενούς και
> αισθητικά ικανοποιεί, ώστε να μπορεί ο ασθενής να χαμογελά με αυτοπεποίθηση.
Αφότου έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο το μόνο που χρειάζεται είναι η συντήρηση του αποτελέσματος, που επιτυγχάνεται με την συνέπεια στον καθημερινό καθαρισμό και τις προκαθορισμένες επισκέψεις στον οδοντίατρο.
Από την άλλη στην ζωή δεν υπάρχει μόνο άσπρο και μαύρο, και πολλές φορές αναγκαζόμαστε να μειώσουμε την «ταλαιπωρία», αλλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ότι αυτό συνοδεύεται από κάποιο συμβιβασμό στο αποτέλεσμα. Ένα παράδειγμα είναι όταν θέλουμε να βάλουμε εμφυτεύματα σε ασθενείς με μεγάλη απώλεια οστού και ταυτόχρονα έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Σε αυτούς το ρίσκο εμφάνισης επιπλοκών από την χειρουργική επέμβαση είναι μεγαλύτερο από το όφελος που θα είχε από την θεραπεία. Σε αυτήν λοιπόν την περίπτωση θα προχωρήσουμε σε μια λύση που μπορεί να μην είναι η ιδανικότερη, αλλά τουλάχιστον δεν θα θέτει σε κίνδυνο τον ασθενή.
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι θα υπάρχει κάποια ταλαιπωρία και ο κύριος λόγος είναι ότι για να γίνει η οδοντιατρική θεραπεία χρειάζεται και η συμμετοχή και συνεργασία του ασθενούς. Μακάρι να υπήρχε τρόπος να μας αφήσετε το στόμα στο ιατρείο και να σας το παραδώσουμε έτοιμο την επόμενη ημέρα!!! Σημαντικό είναι όμως να ξέρει ο καθένας ΓΙΑΤΙ θέλει να μια καλύτερη εκδοχή του χαμόγελού του. Εμπειρικά μπορώ να πω ότι όταν αυτό είναι ξεκάθαρο στον ασθενή, η «ταλαιπωρία» είναι ανεπαίσθητη.
Η αναδιμοσίευση επιτρέπεται κατόπιν αναφοράς του πηγαίου συνδέσμου https://kclinic.gr/blog/θα-ταλαιπωρηθώ-πολύ-για-να-φτιάξω-το-χαμόγελό-μου;.html