Βιταμίνη D και απώλεια εμφυτευμάτων. Υπάρχει όντως συσχέτιση;

Βιταμίνη D και απώλεια εμφυτευμάτων. Υπάρχει όντως συσχέτιση;

Βιταμίνη D και απώλεια εμφυτευμάτων. Υπάρχει όντως συσχέτιση;

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην σωστή απορρόφηση ποικίλων θρεπτικών συστατικών. Ο ρόλος της είναι επίσης σημαντικός στη μείωση του οξειδωτικού stress και στην καλύτερη επούλωση των ιστών μετά από τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D, συμμετέχει στις μεταβολικές διεργασίες, όπως η αναδόμηση του οστού. Λόγω όμως της σχέσης της βιταμίνης D με το οστό, εξετάστηκε εάν η έλλειψη της βιταμίνης σχετίζεται με επιπλοκές στο χώρο των εμφυτευμάτων. Το 2009 σε μια έρευνα σε πειραματόζωα, εξετάστηκε εάν η μείωση της βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσει την οστεοενσωμάτωση (σύνδεση εμφυτευμάτων με το οστό) των εμφυτευμάτων. Στην μελέτη αυτήν τοποθετήθηκαν με το ίδιο πρωτόκολλο εμφυτεύματα, τόσο σε υγιή πειραματόζωα, όσο και πειραματόζωα που είχαν έλλειψη βιταμίνης D. Τελικά διαπίστωσαν ότι στα ζώα στα οποία υπήρχε ανεπάρκεια βιταμίνης D, υπήρξε πρόωρη απώλεια εμφυτευμάτων. Αυτό σημαίνει ότι τα εμφυτεύματα δεν συνδέθηκαν σταθερά με το κόκκαλο.

Παρόμοια αποτελέσματα διαπιστώθηκαν από έρευνες σε ανθρώπους. Συγκεκριμένα, κάποιοι ιατροί έστελναν τους ασθενείς που είχαν χάσει πρόωρα κάποιο εμφύτευμα να μετρήσουν τα επίπεδα βιταμίνης D. Στις περισσότερες περιπτώσεις απώλειας των εμφυτευμάτων υπήρχε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Αλλά και στις περιπτώσεις που το εμφύτευμα καταφέρει να ενωθεί με το οστό, έχει διαπιστωθεί ότι ο βαθμός σύνδεσης είναι αρκετά μειωμένος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την μεθύστερη απώλεια του εμφυτεύματος.

Τελευταία επιστημονικά δεδομένα (Μangano 2019) που εξέτασαν του παράγοντες κινδύνου για τη απώλεια των εμφυτευμάτων δείχνουν ότι οι βαρείς καπνιστές  (>15 τσιγάρα /μέρα) έχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας εμφυτευμάτων. Το ίδιο ισχύει για όσους έχουν διαβήτη ή περιοδοντίτιδα, αλλά ο κίνδυνος απώλειας εμφυτεύματος σε περίπτωση ανεπάρκειας βιταμίνης D (<10mg/Ml) αυξάνεται κατά 300%.

Σε περιπτώσεις ανεπάρκειας βιταμίνης D συνιστάται να γίνεται λήψη 5000ΙU/μέρα, και μετά από 8-12 εβδομάδες συνήθως τα επίπεδα έχουν επανέλθει.

Η αναδιμοσίευση επιτρέπεται κατόπιν αναφοράς του πηγαίου συνδέσμου https://kclinic.gr/blog/βιταμίνη-d-και-απώλεια-εμφυτευμάτων.-υπάρχει-όντως-συσχέτιση;.html

Τελευταία άρθρα
Κατηγορίες