Αποταμιεύστε χιλιάδες ευρώ με τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Αποταμιεύστε χιλιάδες ευρώ με τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Τα δόντια μας καθημερινά δέχονται εισβολή από μικρόβια και φθείρονται. Τα κυριότερα προβλήματα που εμφανίζονται στα δόντια είναι η τερηδόνα, η φλεγμονή των ούλων και η διάβρωση ή αποτριβή δοντιών. Αυτές οι οδοντιατρικές ασθένειες δυστυχώς δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν από τον πάσχον. Δεν είναι δλδ όπως κάποιο δερματολογικό πρόβλημα που εμφανίζεται στον ασθενή και τον ωθεί να αναζητήσει θεραπεία. Αντίθετα, αυτά τα οδοντιατρικά προβλήματα εξελίσσονται αργά και συνήθως όταν πια έχουν αρχίσει να δίνουν συμπτώματα, είναι ήδη αργά και απαιτείται εκτεταμένη θεραπεία αποκατάστασης.

Το καλό είναι όμως ότι υπάρχει τρόπος να προληφθούν αυτά να νοσήματα και μην απαιτηθεί εκτεταμένη θεραπεία που απαιτεί υψηλό κόστος και αρκετές επισκέψεις.

Ας δούμε μιλήσουμε όμως με νούμερο και ας δούμε το παράδειγμα ενός δοντιού με τερηδόνα.

Η τερηδόνα είναι το «χάλασμα» του δοντιού που συμβαίνει από τον μη αποτελεσματικό καθαρισμό των οδοντικών επιφανειών. Δημιουργείται μια κοιλότητα στο δόντι, η οποία δεν φαίνεται και μεγαλώνει σιγά σιγά, στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν υπάρχει κάποιο σύμπτωμα από τα δόντια. Αυτή η βλάβη μπορεί να εντοπιστεί στον τακτικό έλεγχο από τον οδοντίατρο και να αντιμετωπιστεί στα πρόωρα στάδια με μια έμφραξη (σφράγισμα). Το κόστος του σφραγίσματος κυμαίνεται στα 50-70€, ανάλογα με το δόντι και την χρέωση του ιατρού. Εάν όμως η επίσκεψη δεν γίνει, η τερηδόνα αυτή θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να καταστρέφει όλο και μεγαλύτερο μέρος δοντιού, ακόμη και το 70% του δοντιού να έχει καταστραφεί ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται κάποιο πρόβλημα. Η τερηδόνα έχει αρχίσει και φτάνει στον πολφό του δοντιού και επειδή έχει αδυνατήσει το δόντι, τότε συνήθως σπάει κάποιο κομμάτι του. Αυτός είναι συνήθως ο κύριος λόγος προσέλευσης. Τότε όμως για την αποκατάσταση του δοντιού μπορεί να χρειαστεί να γίνουν 1) Ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), 2) ανασύσταση με άξονα και 3) στεφάνη. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος αυξάνεται από τα 50-70 στα 550-700€. Με άλλα λόγια δεκαπλάσια τιμή!!! Σε αυτό επίσης θα πρέπει να προστεθούν και οι πολλαπλές επισκέψεις που χρειάζονται. Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που ο βαθμός καταστροφής του δοντιού είναι τόσο μεγάλος που δεν επιδέχεται επιδιόρθωση και το δόντι θα πρέπει να εξαχθεί. Σε εκείνη την περίπτωση το κόστος αντικατάστασής του με εμφύτευμα είναι 1100-1500€.

Επομένως κάτι που μπορούσε να αντιμετωπιστεί με 50-70€ καταλήγει τελικά να κοστίζει μέχρι και 1500€!!!

Και το ίδιο ισχύει και για άλλες ασθένειες, όπως η περιοδοντίτιδα και η φθορά των δοντιών. Η περιοδοντίτιδα ξεκινάει από μια ουλίτιδα, η οποία μπορεί εύκολα να θεραπευτεί αποτελεσματικά. Εάν όμως μείνει δεν αντιμετωπιστεί στα πρόωρα στάδια θα οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα, η οποία οδηγεί σε απώλεια δοντιών.

Όλα αυτά τα περιγράφουμε να αναδείξουμε το οικονομικό και βιολογικό όφελος των τακτικών επισκέψεων. Ένα σύστημα το οποίο εμείς χρησιμοποιούμε για να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας με τις τακτικές επισκέψεις είναι να τους υπενθυμίζουμε το πότε πρέπει να έρθουν για τον επόμενο έλεγχο, βοηθώντας τους να αποταμιεύσουν χρήματα.

Η αναδιμοσίευση επιτρέπεται κατόπιν αναφοράς του πηγαίου συνδέσμου https://kclinic.gr/blog/αποταμιεύστε-χιλιάδες-ευρώ-με-τις-τακτικές-επισκέψεις-στον-οδοντίατρο.html

Τελευταία άρθρα
Κατηγορίες