Έτσι πετυχαίνουμε φυσικά αποτελέσματα με όψεις πορσελάνης.

Έτσι πετυχαίνουμε φυσικά αποτελέσματα με όψεις πορσελάνης.

Η τάση στην αισθητική οδοντιατρική δείχνει να αλλάζει την τελευταία δεκαετία. Πριν κάποια χρόνια η αισθητική οδοντιατρική ήταν συνυφασμένη με το Hollywood Smile. Αυτός ο όρος περιγράφει ιδιαίτερα λευκά δόντια με μέγεθος ίσως λίγο μεγαλύτερο από το κανονικό, που κάνουν εντύπωση. Αυτό όμως έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, και βλέπουμε ότι οι περισσότεροι θέλουν να έχουν φυσικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι φτιάχνουμε δόντια με τρόπο που να μην είναι ξένα για το στόμα και κατ’ επέκταση για το πρόσωπο.

Πώς το πετυχαίνουμε αυτό;

  1. Σχεδιασμός χαμόγελου

Όταν θέλουμε να φτιάξουμε ένα νέο χαμόγελο ή να αλλάξουμε κάτι στο χαμόγελο των ασθενών μας, ξεκινάμε πάντα από το πρόσωπο. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε συγκεκριμένες φωτογραφίες, ώστε να μπορέσουμε να αποφασίσουμε για το

  • Περίγραμμα
  • Σχήμα
  • Μέγεθος δοντιών, αλλά και
  • Τις μεταξύ τους αναλογίες.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά καθορίζονται αποκλειστικά και μόνο από τα φυσικά χαρακτηριστικά του προσώπου. Για παράδειγμα άλλο σχήμα και μέγεθος δοντιών χρειάζεται κάποιος/α που έχει έντονα σαρκώδη χείλη σε σχέση με κάποιον/α με λεπτά χείλη.

 

  1. Λειτουργική προσαρμογή

Κάθε φορά που κάνουμε μια αλλαγή στο στόμα και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για αισθητική βελτίωση όπου συνήθως συμπεριλαμβάνονται περισσότερα δόντια στην θεραπεία, τα υπόλοιπα ανατομικά στοιχεία του στόματος, όπως χείλη, γλώσσα, μάγουλα, κροταφογναθική διάρθρωση, πρέπει να προσαρμοστούν στην νέα κατάσταση. Για τον λόγο αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν μικρότερες αλλαγές χρειάζονται, για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος και επιπλέον στην φάση δοκιμής του χαμόγελου, ελέγχουμε με πολύ προσοχή τις λειτουργίες του στόματος, όπως μάσηση, φώνηση.

 

  1. Χαρακτηριστικά δοντιών: μικροανατομία και χρώμα

Το 3ο συστατικό που θα χρειαστεί για να πετύχει το φυσικό αποτέλεσμα περιλαμβάνει την μικροανατομία που προσδίδουμε στα νέα δόντια (όπως στις όψεις πορσελάνης ή στις στεφάνες) και το χρώμα.

Η μικροανατομία που θα έχουν οι όψεις διαφοροποιεί το κατά πόσο μια όψη θα φαίνεται φυσική ή όχι. Λέγοντας μικροανατομία εννοούμε όλα τα μικροσκοπικά χαρακτηριστικά της επιφάνειας (κοιλάνσεις, αυλακώσεις, διαμόρφωση γωνιών κτλ.) των δοντιών που υπάρχουν στα φυσικά δόντια και πρέπει να αναπαραχθούν από τον κεραμίστα. Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε κοιτώντας τα δόντια κάποιου, αλλά τα μικροανατομικά αυτά χαρακτηριστικά καθορίζουν το πώς αντανακλάται το φως και φτάνει στα μάτια του αποδέκτη.

Το χρώμα που επιλέγεται κάθε φορά δεν είναι και δεν πρέπει να είναι τυποποιημένο. Ακόμη και το πιο λευκό φυσικό δόντι, εάν το παρατηρήσουμε από κοντά θα δούμε ότι παρουσίαζει ποικιλία χρωμάτων και δεν είναι ενιαίο. Αυτό συμβαίνει γιατί το χρώμα ενός δοντιού καθορίζεται από τα συστατικά του (σμάλτο και οδοντίνη). Ο ικανός κεραμίστας λοιπόν πρέπει να είναι σε θέση να μιμηθεί τις διαφορετικές στρώσεις του φυσικού δοντιού με τον κατάλληλο συνδυασμό υλικών.

 

Η διαδικασία κατασκευή όψεων που θα έχουν φυσικό αποτέλεσμα είναι τεχνικά ευαίσθητη και απαιτεί άριστο επίπεδο γνώσης των επιμέρους βημάτων.

Είμαστε έτοιμοι να σε βοηθήσουμε να αποκαλύψεις την ομορφία του χαμόγελού σου.

 

Η αναδιμοσίευση επιτρέπεται κατόπιν αναφοράς του πηγαίου συνδέσμου https://kclinic.gr/blog/έτσι-πετυχαίνουμε-φυσικά-αποτελέσματα-με-όψεις-πορσελάνης.html

Τελευταία άρθρα
Κατηγορίες