Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την απόκτηση ενός λευκού χαμόγελου.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την απόκτηση ενός λευκού χαμόγελου.

Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος είναι βασική προϋπόθεση για την διατήρηση υγιών δοντιών και ούλων. Ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται την απόκτηση ενός λευκού χαμόγελου.

Η λεύκανση των δοντιών είναι ο λιγότερο επεμβατικός και οικονομικότερος τρόπος για την βελτίωση του χαμόγελου. Το χαμόγελο έχει άμεση επίδραση στην ψυχολογία και επηρεάζει θετικά τον τρόπο με τον οποίο μας εκλαμβάνουν οι γύρω μας. Έρευνες δείχνουν ότι άτομα με λευκό χαμόγελο εκλαμβάνονται από τους γύρω τους ως νεότερα, πιο ζωντανά και πιο ευτυχισμένα.

Με το πέρασμα του χρόνου τα δόντια χάνουν την λάμψη τους και φαίνονται πιο σκούρα. Οι κύριοι λόγοι που προκαλούν δυσχρωμία των δοντιών είναι γονιδιακοί (κληρονομικότητα), η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, το κάπνισμα και η κατανάλωση αντιβιοτικών σε παιδική ηλικία. Η δυσχρωμία των δοντιών μπορεί να είναι ενδογενής ή εξωγενής.

Η ενδογενής δυσχρωμία σχετίζεται με ανωμαλίες στην δομή των οδοντικών ιστών και προκαλείται από την την έκθεσή τους σε υψηλά επίπεδα φθορίου, την λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων σε παιδική ηλικία, την ενδοδοντική θεραπεία και το οδοντικό τραυματισμό. Οι εξωγενής δυσχρωμία προκαλείται κυρίως από την κατανάλωση τροφών και ποτών που χρωματίζουν τα δόντια και το κάπνισμα. Ποτά όπως ο καφές, το τσάι και το κόκκινο κρασί περιέχουν χρωστικές οι οποίες εναποτίθενται στο εξωτερικό στρώμα των δοντιών.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την λεύκανση των δοντιών, αλλά οι πιο διαδεδομένοι είναι η δυο:

Η λεύκανση που γίνεται σε μια συνεδρία στο οδοντιατρείο και η λεύκανση που γίνεται από τον ασθενή σταδιακά στο σπίτι. Ανεξάρτητα από την μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί ως λευκαντικός παράγοντας χρησιμοποιείται είτε το υπεροξείδιο του υδρογόνου είτε το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου. Αυτοί οι λευκαντικοί παράγοντες εισχωρούν στο δόντι και προκαλούν την διάσπαση των χρωστικών σε μικρότερα κομμάτια, με αποτέλεσμα τα δόντια να φαίνονται λευκότερα.

Λεύκανση στο ιατρείο: Με την μέθοδο αυτή η λεύκανση γίνεται σε μια συνεδρία. Ο ιατρός τοποθετεί ένα προστατευτικό στρώμα πάνω από τα ούλα, ώστε αυτά να μην έρθουν σε επαφή με τον λευκαντικό παράγοντα και ερεθιστούν. Στην συνέχεια απλώνεται στην επιφάνεια του δοντιού σε μορφή ζελέ ο λευκαντικός παράγοντας και αφήνεται για περίπου 45 λεπτά να δράσει. Σε αυτήν την περίπτωση τα δόντια μπορούν μέσα σε μια ώρα να λευκανθούν μέχρι και κατά 10 τόνους. Πολλές φορές συνιστάται και συμπληρωματική λεύκανση στο σπίτι για την επίτευξη ακόμη καλύτερων αποτελεσμάτων.

Λεύκανση στο σπίτι: Για την λεύκανση των δοντιών στο σπίτι ο οδοντίατρος κατασκευάζει τους νάρθηκες λεύκανσης αφότου έχει πάρει αποτυπώματα από τα δόντια του ασθενούς. Μέσα σε αυτούς τους νάρθηκες τοποθετείται από τον ασθενή το ζελέ που περιέχει τον λευκαντικό παράγοντα και ανάλογα με την περιεκτικότητα σε λευκαντικό παράγοντα φοράτε από 30 λεπτά μέχρι όλη την διάρκεια της νύχτας. Στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα έρχεται σταδιακά, συνήθως το επιθυμητό αποτέλεσμα πετυχαίνεται μετά από 6-8 ημέρες.

Κάθε μέθοδος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και για αυτό συνιστάται να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για το ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος για εσάς. Συγκεκριμένα για την λεύκανση που γίνεται στο ιατρείο ο λευκαντικός παράγοντας είναι σε υψηλότερη συγκέντρωση και αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια παροδική οδοντική ευαισθησία και ερεθισμό των ούλων. Για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων κατά την διάρκεια της λεύκανσης θα πρέπει πριν από την λεύκανση να έχει γίνει ολοκληρωμένη θεραπεία της ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας.

Τέλος ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν προτού κανείς ξεκινήσει την λεύκανση είναι το ότι ο λευκαντικός παράγοντας δρα μόνο σε φυσικά δόντια και όχι σε υλικά αποκαταστάσεων όπως ρητίνες ή στεφάνες. Αυτά σημαίνει ότι εάν στην πρόσθια περιοχή του στόματος υπάρχουν αποκαταστάσεις (ρητίνες, στεφάνες) αυτές θα πρέπει να αντικατασταθούν από λευκότερες, ώστε να υπάρχει συνολικά ένα ομοιογενές χρώμα στο χαμόγελο.

Προϊόντα λεύκανσης όπως λευκαντικές οδοντόκρεμες, λευκαντικές ταινίες δεν προκαλούν την λεύκανση των δοντιών γιατί δεν περιέχουν ουσίες που μπορούν να δράσουν σε βάθος, αλλά αντίθετα δρουν μόνο στην εξωτερική επιφάνειά των δοντιών για την αφαίρεση των χρωστικών. Η χρήση αυτών των προϊόντων συνιστάται για την διατήρηση του αποτελέσματος της λεύκανσης.

 

 

 

Η αναδιμοσίευση επιτρέπεται κατόπιν αναφοράς του πηγαίου συνδέσμου https://kclinic.gr/blog/what-you-need-to-know-to-get-a-white-smile.html

Default Admin User

Δες όλα τα άρθρα
Τελευταία άρθρα
Κατηγορίες