Οι 10 ερωτήσεις προς τον οδοντίατρο που οδηγούν στην σωστή οδοντιατρική λύση.

Οι 10 ερωτήσεις προς τον οδοντίατρο που οδηγούν στην σωστή οδοντιατρική λύση.

Φανταστείτε ότι έχετε κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα. Πηγαίνετε στον οδοντίατρό σας και σας προτείνει δυο ή τρεις λύσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν και μεγάλες αποκλίσεις κόστους. Αποφασίζεται να πάρετε μια δεύτερη γνώμη και οι λύσεις που ακούγονται είναι τελείως από τον δεύτερο ιατρό είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που σας πρότεινε ο πρώτος. Με ποια λοιπόν κριτήρια θα αποφασίσετε για το είδος της καταλληλότερης αποκατάστασης;

Η απόφαση για το είδος της καταλληλότερης λύσης είναι μια σοβαρή διαδικασία που πρέπει να γίνεται συνειδητά από τον ασθενή. Όπως και για κάθε απόφαση που λαμβάνουμε καθημερινά πρέπει να έχουμε επαρκείς πληροφορίες.

Με τις παρακάτω ερωτήσεις θα καταφέρετε να συλλέξετε από τον οδοντίατρο όλες εκείνες τις πληροφορίες που χρειάζεστε, ώστε να καταλήξετε στην λήψη της σωστής απόφασης.

 

 

  1. Ποιες είναι οι επιλογές που έχω για να αντιμετωπίσω το συγκεκριμένο πρόβλημα;

Ο λόγος που βρίσκετε αυτήν την στιγμή (ή πρόκειται να βρεθείτε) κοντά στον οδοντίατρό σας είναι για να λύσετε κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα που σας ενοχλεί. Η σύγχρονη οδοντιατρική ευτυχώς μας παρέχει συνήθως περισσότερες από μια επιλογές για την αντιμετώπιση ενός οδοντιατρικού προβλήματος. Οι λύσεις διαφοροποιούνται μεταξύ τους ανάλογα με την επεμβατικότητα, τον χρόνο θεραπείας, το αισθητικό αποτέλεσμα και το κόστος. Συνήθως δεν υπάρχει η μια και μοναδική λύση, οπότε είναι για εσάς ωφέλιμο να συζητήσετε με τον ιατρό σας, τις διαφορετικές επιλογές, ώστε να καταλήξετε σε αυτήν που σας ταιριάζει περισσότερο.

 

  1. Ποιοι είναι οι πιθανοί συμβιβασμοί από τις εκάστοτε λύσεις που μου προτείνετε;

Όπως εξηγήσαμε κάθε κατάσταση αντιμετωπίζετε με ποικίλους τρόπους. Κάθε λύση έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σαν ασθενής οφείλεται να γνωρίζετε από την αρχή τους συμβιβασμούς κάθε λύσης και να είστε σίγουροι ότι τους αποδέχεστε. Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει στραβά δόντια και δεν θέλει να κάνει ορθοδοντική θεραπεία λόγω εκτεταμένης διάρκειας θεραπείας, μπορεί να προτιμήσει να τα „ισιώσει“ σε ένα μόνο ραντεβού με τις όψεις ρητίνης. Ο ασθενής θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζει ότι η λύση με τις όψεις ρητίνης μπορεί να συνδέεται με κάποιους συμβιβασμούς. Ένας συμβιβασμός στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η λύση των όψεων ρητίνης μπορεί να προϋποθέτει τον τροχισμό των δοντιών και το ότι το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο μακροχρόνιο όσο η ορθοδοντική θεραπεία.

 

  1. Πως θα φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα;

Στις μέρες μας είναι απόλυτα λογικό και δικαιολογημένο να θέλει ο ασθενής δει το πως θα φαίνεται η τελική αποκατάσταση στο στόμα του μετά το τέλος της θεραπείας. Αυτό το στάδιο εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη του ασθενή απέναντι στον ιατρό και μειώνει την ανησυχία για το κατά το πόσο το τελικό αποτέλεσμα θα πλησιάζει σε αυτά που έχει φανταστεί ο ασθενής. Η προσομοίωση γίνεται με δύο τρόπους ανάλογα με την περίπτωση. Η μια επιλογή είναι να τοποθετηθεί ρητίνη (υλικό σφραγίσματος στο χρώμα των δοντιών) πάνω στα δόντια, ώστε να αποδοθεί σε αυτά η νέα μορφή και ο ασθενής μπορεί να δει μέσα σε μερικά λεπτά το νέο του χαμόγελο. Η δεύτερη επιλογή είναι μέσω της χρήσης υπολογιστή. Συγκεκριμένα, ο οδοντίατρος λαμβάνει κάποιες φωτογραφίες του ασθενούς και στην συνέχεια σχεδιάζει τις αλλαγές στο δόντια μέσω υπολογιστή, οπότε ο ασθενής μπορεί να δει την φωτογραφία του με το νέο χαμόγελο.

 

  1. Μπορώ να δω „ΠΡΙΝ„ και „ΜΕΤΑ„ φωτογραφίες από προηγούμενα περιστατικά σας;

Σίγουρα κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και είναι σπάνιο δυο άνθρωποι να έχουν το ίδιο ακριβώς οδοντιατρικό πρόβλημα, ωστόσο όταν βλέπουμε φωτογραφίες από προηγούμενα περιστατικά μπορούμε να καταλάβουμε το κατά πόσο η μέθοδος θεραπείας που προτείνει ο οδοντίατρος ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ασθενούς. Επίσης μέσω των ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ φωτογραφιών μπορεί ο ασθενής να δει τους περιορισμούς της μια μεθόδου. Οι φωτογραφίες αυτές θα βοηθήσουν επίσης να συγκρίνουμε τις διάφορες θεραπευτικές μεθόδους μεταξύ τους και έτσι ο ασθενής θα μπορέσει να πάρει μια πιο συνειδητή απόφαση για την λύση που επιθυμεί περισσότερο.

 

  1. Πόσο θα κρατήσουν οι αποκαταστάσεις μου;

Στην οδοντιατρική όπως και σε όλες τις επιστήμες γίνονται συνεχώς έρευνες που μεταξύ των άλλων εξετάζουν  την μακροβιότητα των αποκαταστάσεων. Ο οδοντίατρος μπορεί να ενημερώσει τον ασθενή για τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών. Ωστόσο αυτές οι έρευνες περιγράφουν τους μέσους όρους. Ο ασθενής δεν θα πρέπει να λαμβάνει τόσο υπόψη του απόλυτους αριθμούς αυτών των ερευνών (οι οποίες γίνονται υπό ιδανικές συνθήκες), αλλά θα πρέπει να συγκρίνει τη μακροβιότητα των αποτελεσμάτων. Για παράδειγμα εάν πρόκειται  να αποφασίσουμε μεταξύ γέφυρας και εμφυτεύματος, πρέπει να ξέρουμε ότι το ποσοστό επιβίωσης των εμφυτευμάτων είναι σύμφωνα με την βιβλιογραφία ελαφρά υψηλότερο έναντι των γεφυρών.

 

  1. Θα αλλοιωθούν οι αποκαταστάσεις μου με τον χρόνο;

Αυτό είναι πολύ σημαντικό ερώτημα διότι υπάρχουν περιπτώσεις να κάνουμε αποκαταστάσεις οι οποίες ναι μεν διατηρούνται ακέραιες σε βάθος χρόνου, αλλά με τον καιρό εμφανίζονται αλλαγές οι οποίες αλλοιώνουν την αρχική εικόνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύγκριση μεταξύ όψεων πορσελάνης και όψεων ρητίνης. Οι όψεις ρητίνης έχουν τα αρνητικό ότι με την πάροδο του χρόνου αλλοιώνονται ώς προς το χρώμα και την υφή τους. Το χαρακτηριστικό αυτό σχετίζεται με τις ιδιότητες του υλικού. Η ρητίνη με το πέρασμα των χρόνων χάνει την λάμψη της, γίνεται πιο θαμπή και αποκτά πιο σκούρο χρώμα λόγω του ότι προσροφά έντονα χρωστικές. Αντιθέτως οι όψεις πορσελάνης δεν αλλοιώνονται σε βάθος χρόνου.

 

  1. Τι είδους φροντίδα απαιτείται από μέρους μου;

Υπάρχουν αποκαταστάσεις που για την διατήρησή τους είναι πιο απαιτητικές ως προς την καθημερινή στοματική υγιεινή. Ο ασθενής θα πρέπει να είναι ενημερωμένος από την αρχή για την ανάγκη αυτή. Εάν ο ασθενής δεν είναι διατεθειμένος να επενδύει καθημερινά χρόνο για την στοματική του υγιεινή υπάρχει ο κίνδυνος να επηρεαστεί η μακροβιότητα του αποτελέσματος. Τα εμφυτεύματα για παράδειγμα είναι μια άριστη λύση για την αποκατάσταση της νωδότητας, εάν όμως ο ασθενής δεν εφαρμόζει καθημερινά επιμελημένη στοματική υγιεινή, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χάσει τα εμφυτεύματα.

 

  1. Πρέπει να προσέξω κάτι ως προς την διατροφή μου. Θα χρειαστεί να αλλάξω τις διατροφικές μου συνήθειες;

Ευτυχώς, η σύγχρονη οδοντιατρική προσφέρει ένα μεγάλο εύρος επιλογών για την αποκατάσταση των οδοντιατρικών προβλημάτων. Για την επιλογή της κατάλληλης λύσης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μηχανικά και αισθητικά κριτήρια. Δυστυχώς τα πιο αισθητικά υλικά με τα οποία δουλεύει ο οδοντίατρος είναι και τα λιγότερο μηχανικά σταθερά και κάποιες φορές η επιλογή αυτών των αισθητικών υλικών προϋποθέτει την τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών.

 

  1. Παρέχεται κάποια μορφή εγγύησης για το αποτέλεσμα;

Όταν ο οδοντίατρος διατίθεται να δώσει εγγύηση για την αποκατάσταση  που έκανε στον ασθενή οφείλει να ορίσει ακριβώς σε τι αφορά αυτή η εγγύηση και για πόσο χρονικό διάστημα. Μπορεί ο οδοντίατρος να δίνει εγγύηση για τις τεχνικές επιπλοκές (σπάσιμο της γέφυρας) ή και για τις βιολογικές επιπλοκές (απώλεια εμφυτεύματος). Αυτή η συμφωνία πρέπει να είναι ξεκάθαρη για τις δυο πλευρές (ασθενής-οδοντίατρος) και να υπάρχει αμοιβαία έγγραφη δέσμευση.

 

  1. Ποιοι είναι οι τρόποι πληρωμής;

Συνήθως το κόστος μιας ολοκληρωμένης οδοντιατρικής αποκατάστασης είναι υψηλό και πριν από την έναρξη της θεραπείας θα πρέπει να υπάρχει έγγραφη συμφωνία για το είδος της αποπληρωμής.

 

Η ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ του οδοντιάτρου και του ασθενούς είναι το κλειδί της επιτυχημένης θεραπείας.  Μην διστάσετε να εκφράσετε όλους σας τους προβληματισμούς για την θεραπεία στον οδοντίατρο σας.

 

Η αναδιμοσίευση επιτρέπεται κατόπιν αναφοράς του πηγαίου συνδέσμου https://kclinic.gr/blog/the-10-questions-to-the-dentist-that-lead-to-the-right-dental-solution.html

Default Admin User

Δες όλα τα άρθρα
Τελευταία άρθρα
Κατηγορίες