Εγκυμοσύνη και στοματική υγεία

Εγκυμοσύνη και στοματική υγεία

Πως επηρεάζει η στοματική υγιεινή την εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη είναι  η πιο ευχάριστη περίοδος στην ζωή μιας γυναικάς, αλλά και μια περίοδος με πολλές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές.

Οι έγκυες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε παθήσεις των ούλων και των δοντιών, κυρίως λόγω των ορμονικών διαταραχών (αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης) και έτσι πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη φροντίδα στη στοματική τους υγιεινή.

Πόσο ασφαλής είναι ο καθαρισμός των δοντιών;

Ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος και ο καθαρισμός των δοντιών όχι μόνο επιτρέπονται αλλά συστήνονται για τις εγκύους. Οι ορμονικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τη φλεγμονώδη αντίδραση των ιστών με αποτέλεσμα, τα ούλα να έχουν την τάση να αιμορραγούν και να πρήζονται πιο εύκολα.

Ποιες άλλες οδοντιατρικές εργασίες μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Γενικώς, καλό είναι να μην υπάρχουν εστίες μόλυνσης στη στοματική κοιλότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για αυτό θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας πριν την εγκυμοσύνη σας για έναν έλεγχο και πιθανόν της θεραπεία σας.

Παρ’ όλα αυτά, είναι προτιμότερο να αναβάλλονται για μετά το πέρας της εγκυμοσύνης όποιες οδοντιατρικές επεμβάσεις δεν θεωρούνται απολύτως απαραίτητες. Παρόλα αυτά αν υπάρχουν έντονα συμπτώματα μπορεί να γίνουν εξαγωγές ή ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).

Προτιμήστε το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας για να γίνει κάποια οδοντιατρική θεραπεία μιας και θεωρείται το πιο ιδανικό τρίμηνο.

Κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου είναι αρκετά πιο κουραστικό για την έγκυο να παραμείνει ξαπλωμένη στην οδοντιατρική καρέκλα για αρκετή ώρα, ενώ πιθανό είναι και το ενδεχόμενο κάποιου πρόωρου τοκετού.

Το 1ο τρίμηνο της κύησης θεωρείται το πιο κρίσιμο για τη διάπλαση του εμβρύου και για τον λόγο καλό είναι να αποφεύγονται οι επεμβάσεις.

Σχετικά με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου και αυτό θα πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο. Όσον αφορά στην τοπική αναισθησία, η λιδοκαΐνη, που είναι το πιο κοινώς χρησιμοποιούμενο τοπικό αναισθητικό, ανήκει στα φάρμακα Κατηγορίας Β που σημαίνει ότι είναι ασφαλής για το έμβρυο, καθώς δεν περνά από τον πλακούντα. καλό είναι να χρησιμοποιείται η μικρότερη δυνατή ποσότητα αναισθητικού

Όσον αφορά στα αντιβιοτικά που χορηγούνται από τον οδοντίατρο, τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στην Κατηγορία Β και θεωρούνται ασφαλή. Τέτοια είναι οι πενικιλίνη, αμοξυκιλίνη και η κλινδαμυκίνη .

Προσοχή χρειάζεται και η  χρήση παυσίπονων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το ενδεδειγμένο παυσίπονο φαίνεται να είναι η παρακεταμόλη (Depon, Panadol), αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρές δόσεις και μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Επιφυλάξεις υπάρχουν για τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως η ιβουπροφαίνη (Algofren, Advil, Brufen, Nurofen) και καλό είναι να αποφεύγονται, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Το ίδιο ισχύει και για την ασπιρίνη.

Η χρήση φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν, ενώ θα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με τον γυναικολόγο σχετικά με τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου.

Σχετικά με τις οδοντιατρικές ακτινογραφίες στις εγκύους.

Όπως είναι αυτονόητο, η λήψη ακτινογραφιών θα πρέπει να αναβάλλεται για μετά το πέρας της εγκυμοσύνης. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να ενημερώνετε τον οδοντίατρό σας σε περίπτωση που είστε έγκυος ή και για το ενδεχόμενο να είστε, αν δεν το γνωρίζετε με βεβαιότητα ακόμη.

Σε περίπτωση που κάποια επείγουσα οδοντιατρική ανάγκη απαιτεί τη λήψη οδοντιατρικής ακτινογραφίας, τότε αυτό μπορεί να γίνει κατά περίπτωση και με τη χρήση προστατευτικής ποδιάς μολύβδου.

 

Η αναδιμοσίευση επιτρέπεται κατόπιν αναφοράς του πηγαίου συνδέσμου https://kclinic.gr/blog/pregnancy-and-oral-health.html

Default Admin User

Δες όλα τα άρθρα
Τελευταία άρθρα
Κατηγορίες