Πως γίνεται αντικατάσταση ελλειπόντων δοντιών με ελάχιστο ή καθόλου τρόχισμα;

Πως γίνεται αντικατάσταση ελλειπόντων δοντιών με ελάχιστο ή καθόλου τρόχισμα;

Αυτό που έχει αλλάξει στην οδοντιατρική τα τελευταία χρόνια είναι το ότι το οι θεραπευτικές παρεμβάσεις έχουν προσαρμοστεί με τρόπο που να επεμβαίνουμε ελάχιστα στους φυσικούς οδοντικούς ιστούς. Ο σεβασμός της υγείας των οδοντικών ιστών που πετυχαίνεται με την ελάχιστη επεμβατικότητα θα επιφέρει την μακροχρόνια διατήρηση των δοντιών στο στόμα. Η χρήση των συγκολλούμενων γεφυρών είναι ένα επιτυχές αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας.

Με τον όρο συγκολλούμενη γέφυρα εννοούμε μια ακίνητη γέφυρα, η οποία αντικαθιστά ένα ή δυο ελλείποντα δόντια και συγκολλάται στο/α γειτονικό/ά δόντι/α. Η κύρια διαφορά μεταξύ της συγκολλούμενης και της κανονικής γέφυρας είναι ότι στην συγκολλούμενη γέφυρα το δόντι του αντικαθίσταται συγκρατείται μέσω ενός λεπτού πτερυγίου που κολλάται στην πίσω πλευρά του γειτονικού δοντιού. Αντίθετα στην κανονική γέφυρα το δόντι που αντικαθίσταται συγκρατείται μέσω στεφάνων στα διπλανά δόντια, πράγμα που συνεπάγεται τον εκτεταμένο τροχισμό τους.

Στην συγκολλούμενη γέφυρα τα γειτονικά δόντια τροχίζονται ελάχιστα και η συγκράτηση πετυχαίνεται μέσω ισχυρών ρητινωδών κονιών που κολλούν το υλικό της γέφυρας ισχυρά με το δόντι. Η λύση αυτή γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη για την αντικατάσταση κυρίως δοντιών στην πρόσθια περιοχή. Σε αυτό συνέβαλλε η εξέλιξη της τεχνογνωσίας σχετικά με τις μεθόδους συγκόλλησης. Έρευνες με μέσο χρόνο παρακολούθησης τα 10 έτη αποδεικνύουν το υψηλό ποσοστό επιτυχίας αυτών των αποκαταστάσεων που ξεπερνά το 90%.

Η λύση αυτή έρχεται να αντικαταστήσει άλλες μεθόδους θεραπείας που έχουν μεγαλύτερο βιολογκό και οικονομικό κόστος. Συγκεκριμένα υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που για διαφόρους λόγους δεν επιθυμούν την αντικατάσταση των δοντιών μέσω εμφυτευμάτων ή θέλουν να αποφύγουν τον τροχισμό των διπλανών δοντιών που συνεπάγεται η κατασκευή της συμβατικής γέφυρας.

Βασική προυπόθεση για την κατασκευή των αποκαταστάσεων αυτών είναι τα δόντια που βρίσκονται δίπλα στα δόντια που λείπουν να μην έχουν εκτεταμένες εμφράξεις ή τερηδόνα.

Πλεονεκτήματα μεθόδου

  1. Αποφυγή τροχισμού δοντιών. Υπολογίζεται ότι για τον τροχισμό δοντιών για την συμβατική γέφυρα τροχίζεται πάνω από το 70% των δοντιών στηριγμάτων. Αντίθετα για την συγκολλούμενη γέφυρα το δόντι στήριγμα τροχίζεται λιγότερο από 10%. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει το μεγάλο βιολογικό πλεονέκτημα των συγκολλούμενων γεφυρών έναντι των συμβατικών. Έρευνες δείχνουν ότι ένα δόντι που τροχίζεται χάνει το προσδόκιμο διατήρησής του στο στόμα λόγω των επιπλοκών που μπορούν να συμβούν από αυτήν την ενέργεια.
  2. Η θεραπεία είναι σύντομη, πολλές φορές δεν απαιτείται καθόλου αναισθησία, αφού τα δόντια τροχίζονται τελείως επιφανειακά.
  3. Διατηρούμε την αισθητική των γύρω δοντιών και
  4. Μειωμένο κόστος σε σχέση με άλλες εναλλακτικές θεραπείες (γέφυρα και εμφύτευμα)

 

Για την κατασκευή αυτών των αποκαταστάσεων απαιτώνται δύο συνεδρίες. Στην 1η συνεδρία ο οδοντίατρος θα τροχίσει το δόντι δίπλα από το δόντι που λείπει και θα πάρει τα αποτυπώματα. Στην 2η συνεδρία – περιπού μια εβδομάδα αργότερα- γίνεται η συγκόλληση της γέφυρας.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται ως βάση για την γέφυρα είναι είτε κράμα χρωμίου-κοβαλτίου, έιτε ζιρκόνιο, ενώ η βάση στο σημείο του προς αντικατάσταση δοντιού επενδύεται με οδοντιατρική πορσελάνη για απόδοση της επιθυμητής αισθητικής.

Η αναδιμοσίευση επιτρέπεται κατόπιν αναφοράς του πηγαίου συνδέσμου https://kclinic.gr/blog/how-to-replace-missing-teeth-with-little-or-no-grinding.html

Default Admin User

Δες όλα τα άρθρα
Τελευταία άρθρα
Κατηγορίες