Πως καταφέρνουμε να δημιουργούμε χαμόγελα που να ταιριάζουν σε ολόκληρο το πρόσωπο;

Πως καταφέρνουμε να δημιουργούμε χαμόγελα που να ταιριάζουν σε ολόκληρο το πρόσωπο;

Κάθε φορά που παρατηρούμε κάποιον τυχαία στον δρόμο ή στην τηλεόραση, μπορούμε μέσα σε μερικά κλάσματα δευτερολέπτου να πούμε εάν αυτός/ή μας άρεσε ή όχι. Παρόλα αυτά, εάν μας ζητηθεί να περιγράψουμε τι ακριβώς μας άρεσε πάνω σε εκείνο το πρόσωπο θα μας δυσκολέψει ή θα χρειαστούμε αρκετή ώρα να εξηγήσουμε τι ακριβώς μας άρεσε. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανθρώπινο μάτι, έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει την ομορφιά αυτόματα,  βασισμένο πάνω στα πρότυπα ομορφιάς με τα οποία έχουμε μεγαλώσει. Ποιά είναι όμως τα χαρακτηριστικά εκείνα με τα οποία ο εγκέφαλός μας αναγνωρίζε την ομορφιά? Θα ήσασταν άραγε πιο όμορφη εάν είχατε τα χείλη της Angelina Jolie ή πιο όμορφος εάν είχατε τα μάτια του Leonardo Di Caprio? Ίσως ναι, αλλά πιθανότερα όχι. Μέχρι τώρα δεν έχουν αναγνωριστεί τα τέλεια χείλη ή τα τέλεια μάτια για ένα όμορφο πρόσωπο. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι τα ατομικά μέρη του προσώπου που κάνουν κάνουν ένα πρόσωπο ελκυστικό, αλλά αντίθετα η ομορφία ορίζεται από τον τρόπο με τον οποίο τα επιμέρους τμήματα του προσώπου εναρμονίζονται μεταξύ τους. Σε ένα όμορφο πρόσωπο υπάρχει αρμονία και ισσοροπία μεταξύ των διαφόρων χαρακτηριστικών τόσο κατά τις στατικές θέσεις του προσώπου, αλλά και κατά τις διάφορες δυναμικές εκφράσεις του προσώπου και κατά την ομιλία. Για τον λόγο αυτό βασικό κομμάτι για τον σχεδιασμό των αποκαταστάσεων του στόματος είναι η λήψη βίνετο κατά την ομιλία και την έκφραση του χαμόγελου. Η αισθητική ανάλυση του προσώπου περιγράφει την διαδικασία ανάλυσης των χαρακτηριστικών του προσώπου και του τρόπου με τον οποίο αυτά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αυτή η ανάλυση είναι βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι για κάθε οδοντίατρο που επιθυμεί να προχωρήσει σε κάποια μικρή ή μεγάλη αποκατάσταση της πρόσθιας περιοχής του στόματος. Ο κύριος λόγος είναι ότι οι αποκατάστασεις αυτές πρέπει να εναρμονίζονται με το υπόλοιπο πρόσωπο. Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία που δείχνουν την επίδραση των δοντιών στην συνολική εικόνα του προσώπου και του χαμόγελου.

  1. Το ύψος που έχουν τα δόντια και ο τρόπος με τον οποίον κλείνουν καθορίζουν σημαντικά το υψός ολόκληρου του προσώπου. Σε άτομα που πιέζουν ή τρίζουν τα δόντια τους, όπως και σε άτομα που έχουν χάσει κάποια δόντια, η κάτω γνάθος κλείνει πιο βαθιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται η κάθετη συμμετρία στην κατανομή του πρσώπου και το πρόσωπο να φαίνεται πιο κοντό. Επίσης χάνεται μέρος από το ερυθρό μέρος των χειλέων και δημιουργούνται ρητίδες στην περιοχή γύρω από τα χείλη.
  2. Όταν τα μπροστινά δόντια δεν είναι στην ίδια ευθεία με την ευθεία που διέρχεται από τό μέσον του προσώπου, αλλά αποκλείνουν προς τα δεξιά ή αριστερά διαταράσεται η αρμονία του προσώπου.
  3. Η θέση των μπροστινών μας δοντιών μπορεί να επηρεάσει το κατά πόσο φαίνονται τα δόντια μας όταν μιλάμε ή όταν γελάμε. Εάν τα δόντια μας έχουν πιο έντονη κλίση προς τα εμπρός και φαίνονται έντονα, μπορούμε να διαμορφώσουμε σε αυτά τις νέες αποκαταστάσεις με τρόπο που να διορθώνουν την κλίση και να τα κάνουμε να φαίνονται πιο αρμονικά.
  4. Το χρώμα του δέρματος επηρεάζει την φωτεινότητα των δοντιών. Σε άτομα με σκούρο χρώμα δέρματος τα δόντια φαίνονται πιο λευκά.
  5. Η φωτεινότητα του χαμόγελου επηρεάζεται επίσης και από το πάχος των χειλέων. Τα πιο φουσκωμένα χείλη σχηματίζουν σκια πάνω στα δόντια με αποτέλεσμα αυτά να φαίνονται πιο σκούρα απο ότι είναι στην πραγματικότητα. Για τον λόγο αυτό σε άτομα με φουσκουμένα χείλη επιλέγουμε πιο ανοιχτό χρώμα δοντιών.
  6. Το μέγεθος των προσθίων δοντιών καθορίζεται από το μήκος του άνω χείλους. Σε αισθητικό αρμονικό πρόσωπο τα μπροστινά δόντια είναι κατά 1 εως 4 χιλιοστά μακρύτερα από το άνω χείλος, όταν τα χείλη είναι σε θέση ανάπαυσης. Γενικά στα νέα άτομα τα δόντια φαίνονται περισσότερα σε σχέση με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
  7. Κατά το πλατύ χαμόγελο η νοητή γραμμή που περνά από τις κορυφές των άνω δοντιών έχει την ίδια καμπυλότητα με την καμπύλη του κάτω χείλους.
  8. Σε ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο οι κορυφές των ούλων σχηματίζουν το σχήμα γιρλάντας και είναι συμμετρική δεξιά και αριστερά.
  9. Το σχήμα των δοντιών που θα έχουν οι αποκαταστάσεις στα πρόσθια δόντια καθορίζεται από το σχήμα του προσώπου.
  10. Για να φαίνονται οι πρόσθιες αποκαταστάσεις φυσικές, τότε θα πρέπει η νοητή γραμμή που διέρχεται από τις κορυφές των πάνω μπροστινών δοντιών να είναι παράλληλη με την γραμμή που διέρχεται από τις κόρες των οφθαλμών και την γραμμή που ενώνει τις άκρες των χειλέων όταν γελάμε.

Η αναδιμοσίευση επιτρέπεται κατόπιν αναφοράς του πηγαίου συνδέσμου https://kclinic.gr/blog/how-do-we-manage-to-create-smiles-that-fit-the-whole-face.html

Default Admin User

Δες όλα τα άρθρα
Τελευταία άρθρα
Κατηγορίες