Σχεδιασμός του νέου χαμόγελου μέσω της τεχνολογίας

Σχεδιασμός του νέου χαμόγελου μέσω της τεχνολογίας

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πόσο θα ομόρφαινε το πρόσωπό σας εάν αποκτούσατε ένα νέο χαμόγελο ή πόσο διαφορετικά θα νιώθατε εάν διορθώνονταν οι μικρές αισθητικές ατέλειες των δοντιών σας; Πώς θα σας φαινόταν, εαν υπήρχε η δυνατότητα να δείτε και να νιώσετε πάνω σας το νέο χαμόγελο, πριν από οποιαδήποτε θεραπεία και χωρίς να γίνει κάτι επεμβατικό στα δικά σας δόντια;

Η δημιουργία ενός νέου χαμόγελου και γενικά η οποιαδήποτε αλλαγή στα πρόσθια δόντια, είναι πολλές φορές συνδεδεμένη με την ανησυχία για το εάν το τελικό αποτέλεσμα θα ανταποκρίνεται στις αισθητικές απαιτήσεις.

Μέχρι σήμερα, όταν πρόκειται να γίνουν κάποιες αισθητικές τροποποίησεις, αυτές βασίζονταν κυρίως στην υποκειμενική άποψη του οδοντιάτρου και του οδοντοτεχνίτη, χωρίς ο ασθενής να έχει ιδιαίτερη συμμετοχή στην ακριβή διαμόρφωση της τελικής αποκατάστασης. Ο ασθενής είχε ουσιαστικά τη δυνατότητα να κρίνει το αποτέλεσμα μόνο στο τέλος της θεραπείας, όταν οι αποκαταστάσεις ήταν ήδη έτοιμες. Καθότι όμως οι αποκαταστάσεις αυτές ήταν ολοκληρωμένες, ο οδοντίατρος είχε λίγα περιθώρια για την επιδιόρθωσή τους, με αποτέλεσμα τόσο ο ασθενής όσο και ο γιατρός να έρχονται σε δύσκολη θέση και να υπάρχει οικονομική και χρονική επιβάρυνση και από τις δυο μεριές.

Η ανάγκη για μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και μεγαλύτερο έλεγχο της διαδικασίας κατασκευής των αποκαταστάσεων οδήγησε στην ανάπτυξη της μεθόδου ‘’Ψηφιακός σχεδιασμός χαμόγελου“. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την δημιουργία ενός όμορφου και φυσικού χαμόγελου αρχικά στον υπολογιστή, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα μέρη του προσώπου σας και έπειτα την ‘’δοκιμή“ του νέου χαμόγελου στο στόμα σας. Με αυτόν τον τρόπο έχετε την δυνατότητα να δείτε πάνω σας το τελικό αποτέλεσμα προτού καν ξεκινήσει η θεραπεία. Η χρήση της τεχνολογίας επιτρέπει την κατασκευή της τελικής αποκατάστασης στη μορφή που σχεδιάστηκε στον υπολογιστή.

Εφαρμογή της μεθόδου

Για τον σχεδιασμό του χαμόγελου και την ‘’δοκιμή“ του απαιτούνται μόνο δυο επισκέψεις. Στην πρώτη επίσκεψη γίνεται η λήψη των φωτογραφιών του προσώπου και η λήψη αποτυπωμάτων από τα δόντια. Σημαντικό είναι στις φωτογραφίες να περιλαμβάνεται ολόκληρο το πρόσωπο και όχι μόνο τα δόντια, ώστε να γίνει εξατομίκευση του χαμόγελου στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Χρησιμοποιώντας τις φωτογραφίες γίνεται η ανάλυση του προσώπου και ο σχεδιασμός του χαμόγελου με την βοήθεια ειδικού προγράμματος στον υπολογιστή. Στην συνέχεια δημιουργείται ένα εκμαγείο το οποίο αντιπροσωπεύει με μεγάλη ακρίβεια το χαμόγελο, όπως σχεδιάστηκε στον υπολογιστή.   Στην 2η επίσκεψη, ο οδοντίατρος δημιουργεί με βάση το εκμαγείο ένα ‘’καλούπι“ μέσα στο οποίο τοποθετείται ένα υλικό στο χρώμα των δοντιών και αυτό σταθεροποιείται πάνω από τα δόντια του ασθενούς, δίνοντας σε πραγματικές διαστάσεις την μορφή που θα έχει το χαμόγελο στο τέλος της θεραπείας. Σε αυτό το στάδιο ο ασθενής έχει την δυνατότητα να δει και να νιώσει το χαμόγελό του, όπως ακριβώς θα είναι με το τέλος της θεραπείας. Το υλικό αυτό αφαιρείται εύκολα από τον οδοντίατρο.

Αφότου συμφωνήσετε με τον γιατρό για την τελική εικόνα θα συζητήσετε για το σχέδιο θεραπείας, τα βήματα δηλαδή που απαιτούνται για να γίνει πραγματικότητα το νέο χαμόγελο. Αυτά τα βήματα είναι ξεχωριστά για τον κάθε ασθενή. Υπάρχουν περιπτώσεις που το νέο χαμόγελο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ρητίνες (Bonding) σε συγκεκριμένα δόντια, αλλά και περιπτώσεις που απαιτείται ορθοδοντική θεραπεία σε συνδυασμό με αισθητικές αποκαταστάσεις, όπως όψεις πορσελάνης.

Video. Εφαρμογή της μεθόδου DSD

Σε ποιον απευθύνεται η μέθοδος αυτή

  1. Σε άτομα που πρόκειται να αποκτήσουν μια νέα αποκατάσταση (θήκη, γέφυρα, εμφύτευμα) στην πρόσθια περιοχή του στόματος, που φανερώνεται όταν μιλάμε ή χαμογελάμε.
  2. Σε άτομα που έχουν στραβά δόντια και θέλουν να δουν πώς θα φαίνονται με ίσια δόντια.
  3. Σε άτομα που έχουν παλιές εμφράξεις ή παλιές θήκες στα πρόσθια και θέλουν να ανανεώσουν το χαμόγελό τους.
  4. Σε άτομα που πρόκειται να τοποθετήσουν εμφυτεύματα στην πρόσθια περιοχή του στόματος.
  5. Σε άτομα που πρόκειται να αποκτήσουν αισθητικές αποκαταστάσεις, όπως όψεις ρητινών ή πορσελάνης.
  6. Σε άτομα με κενά στα δόντια τους που θέλουν να δουν πώς θα φαίνονται εάν το κενό κλείσει.
  7. Σε άτομα που θα ήθελαν ένα πιο φυσικό και αρμονικό χαμόγελο.

 

Η αναδιμοσίευση επιτρέπεται κατόπιν αναφοράς του πηγαίου συνδέσμου https://kclinic.gr/blog/designing-the-new-smile-through-technology.html

Default Admin User

Δες όλα τα άρθρα
Τελευταία άρθρα
Κατηγορίες